tomislavnews.com

PREDSJEDNIK Vlade HBŽ, Ivan Vukadin, sudjelovao u radu 7. sjednice Kolegija za europske integracije

Jučer je u Sarajevu pod predsjedanjem predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjane Krišto održana 7. sjednica Kolegija za europske integracije. U radu sjednice sudjelovao je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije i član Kolegija za europske integracije, Ivan Vukadin.

Među točkama koje su razmatrane na sjednici Kolegija najvažnije je istaknuti da je u cilju provedbe faze eksplanatornog screeninga u BiH, Kolegij za europske integracije  zadužio članove radnih skupina Kolegija da pregledaju dostavljene materijale za eksplanatorni screening te da unutar svojih institucija identificiraju sva pitanja koja je potrebno postaviti Europskoj komisiji u svezi s pravnom stečevinom Europske unije.

Kolegij za europske integracije također je prioritetnim ocijenio donošenje odluke o uspostavljanju struktura za pristupne pregovore između Bosne i Hercegovine i Europske unije, čime bi se ojačala pregovaračka pozicija Bosne i Hercegovine, uz napomenu da u svakoj fazi budu uključene sve nadležne razine vlasti te nužnost i potrebu žurnog uspostavljanja struktura za pristupne pregovore između Bosne i Hercegovine i Europske unije, imenovanje glavnog pregovarača i pregovaračkog tima.

S ciljem unapređenja modela Programa integriranja BiH u EU, Kolegij za europske integracije je zadužio Komisiju za europske integracije da nakon konzultacijskog sastanka s Europskom komisijom, pripremi novu metodologiju izrade Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju u skladu s komentarima Europske komisije na radni materijal Programa integriranja BiH u EU.

Kako bi se dodatno intenzivirao sam proces pristupanja u narednom razdoblju točnije 28. svibnja 2024. godine biti će održana konferencija „Pristupni pregovori BiH i Europske unije“, a u cilju upoznavanja svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini s obvezama koje predstoje Bosni i Hercegovini u procesu pristupnih pregovora s Europskom unijom, priopćeno je iz Vlade HBŽ.