HB ZupanijaTG Vijesti

PREDSTAVNICE Ministarstva pravosuđa i uprave HBŽ na stručnom skupu Vijeća Europe za unapređenje borbe protiv digitalnog i seksualnog nasilja nad ženama u BiH

U Sarajevu je u srijedu 23. listopada.2024. godine održan stručni skup u okviru programa Vijeća Europe za unapređenje borbe protiv digitalnog i seksualnog nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini.

Tijekom skupa koji je okupio predstavnike državnih uprava, pravosuđa i civilnog društva, naglašeno je kako jačanje ovih institucija jača i povjerenje javnosti u njih, što opet treba voditi većem broju prijava nasilja i sudskih presuda. Snažna zakonodavna i institucionalna reakcija također doprinosi prevenciji seksualnog nasilja.
Ovaj skup bio je prilika da sudionici razmijene mišljenja i iskustva s predstavnicima drugih zemalja članica Vijeća Europe o najboljim pristupima za usklađivanje definicije seksualnog nasilja s odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) i drugim međunarodnim standardima.
U radu stručnog skupa sudjelovale su i predstavnice Ministarstva pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije Suzana Jović i Tamara Milanović.
Kroz panel rasprave i stručne prezentacije, sudionici su se upoznali sa stečevinom Europskog suda za ljudska prava, pozitivnim praksama, metodologijama i strategijama za učinkovitu integraciju pojma slobodno danog pristanka u procesuiranju seksualnog nasilja čime se promovira jedinstveni pristup i usklađivanje zakonodavstva i praksi kako bi se osiguralo kvalitetno provođenje Istanbulske konvencije i rodno-zasnovanog definiranja pristanka i seksualnog nasilja, objava je Vlade HBŽ.
www.tomislavnews.com