tomislavnews.com

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST : Amandmanima HRS-a novac za financiranje RTV HB uplaćen Radio Livnu i braniteljskim udrugama

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Livna, HRS je uložio amandmane na Proračun s kojima se uvelike umanjuje financijski iznos s kojim se financira RTV HB.

Budući da vladajuća stranka godišnje primi skoro milijun KM iz Proračuna, stava smo da stožerna stranka samostalno može financirati svoje medije, a da se proračunska sredstva lokalne samouprave mogu korisnije iskoristiti. Amandmanima HRS-a sredstva koja su skinuta sa ove stavke biti će uplaćena za rad Radio Livna i pojedinih braniteljskih udruga.
Razlog zašto smo skinuli sredstva RTV HB leži u krajnje netransparentnom utrošku do sada uplaćenih proračunskih sredstava za rad ovog medija. Pod krinkom „kanala na hrvatskom jeziku“ novac poreznih obveznika zloupotrijebljen je za režimsku propagandu vladajuće stranke i financiranje pojedinaca bliskih stranci. Uz to, ovaj kanal je Livnjacima dostupan isključivo putem plaćenih telekomunikacijskih platformi, što ga čini minimalno gledanim na području naše županije, s obzirom da se kanal ne može pratiti putem zemaljskog signala.
Koliko je iskrena domoljubna osviještenost stožernika ponajbolje govori činjenica da, kada su se dodjeljivale frekvencije za emitiranje programa s repetitora Tušnica, stožerno se nije lobiralo za Radio Livno ili RTV HB, nego Radio BN s kojega se svakodnevno promovira „hrvatski jezik“ preko srbijanskih narodnjaka. Zaboravilo im je pasti na pamet da bi možda RTV HB mogla dobiti zemaljski signal.
Koliko se radi o projektu „kanala na hrvatskom jeziku“, a koliko o režimskoj propagandi ponajbolje govori činjenica smjene bivšeg ravnatelja te TV kuće, nakon što se „priklonio drugoj struji“ u HBŽ-u. Struji dijela ljudi u Kupresu koji je ušao u Vladu HBŽ bez da su imali suglasnost vrha režima. Instalirana je nova ravnateljica, očigledno milija režimu. Financiranje režimskog programa je trebalo nastaviti iz proračuna jedinica lokalne samouprave, pod dirigentskom palicom novog stranačkog urednika.
HRS je u više navrata prezentirao prijedloge zakonskih rješenja na osnovu kojih bi Hrvati u BiH dobili javni RTV servis, koji bi bio neovisan, objektivan te politički neovisan, koji bi promovirao političku i društvenu kulturu Hrvata u BiH. Medij koji bi bio autoreferentan, odnosno, koji bi se financirao proizvodnjom kvalitetnog programa i marketinškim prostorom, koristeći maksimalno nove tehnologije. Stožerna stranka, jednako kao i njeni sateliti, što s brojkama, što bez brojki, su odbili sve te prijedloge, jer njima nije u interesu neovisan i objektivan medij. Po uzoru na bivša komunistička vremena, za koja oni neskriveno gaje iskrenu nostalgiju, njima je u interesu režimski medij sklon svakom vidu cenzure i slobodnog mišljenja.
Ne želimo i nećemo sudjelovati u izgradnji i financiranju medija koji gaji stvaranje kulta ličnosti nedodirljivog i sveznajućeg ćaće, koji vodi vojsku nedodirljivih. Medija čije je mjerilo razina milosti kod stožerne vrhuške, a ne novinarska sloboda i objektivnost. Stožerna stranka, putem dotacija strankama, iz proračuna na razini godine dobiva više nego dovoljno financijskih sredstava za financiranje ne samo ovog medija, nego i više režimskih medija.
Sredstva jedinica lokalne samouprave se moraju i hoće koristiti za dobro tih lokalnih zajednica. Možda nekima još nije jasno, ali vrijeme jednopartijskog komunističko režimskog sustava smo ostavili desetljećima iza sebe, koliko god to nekima bilo krivo, priopćenje je za medije G.O. HRS-a Livno.

www.tomislavnews.com