tomislavnews.com

SINDIKATI HBŽ: Umjesto prvosvibanjske čestitke

Čestitati 1. svibanj Međunarodni dan rada značilo bi narugati se vojsci nezaposlenih mladih i svih drugih obespravljenih, svima onima kojima je oduzeto temeljno pravo, pravo na rad i plaću, pravo na dostojanstven život.

Zato Koordinacija sindikata Hercegbosanske županije umjesto čestitke u ime svih obespravljenih i gurnutih na rub egzistencije poziva vlast u Hercegbosanskoj županiji da nas poslušaju bar danas i ako imaju imalo domoljubnog, imalo ljudskog pogledaju obezglavljene obitelji bez posla, socijalne i zdravstvene zaštite i počnu raditi.

Ali raditi gospodo za opće dobro, a ne za vlastito, pokretati poslove koji jamče radna mjesta. Ne manjka vam ljudskih potencijala no čini se kako vam nedostaje vizije i ljubavi prema prostoru u kojemu živite i ljudima koji su vam na izborima ukazali povjerenje.

Upitajte se danas zašto štrajkaju učitelji, liječnici, medicinske sestre i policajci, zašto je više kriminala i umrlih nego novorođene djece?

Vi sa visokim plaćama i službenim vozilima, upravo vi što ste u predizbornim kampanjama slatkorječivo obećavali bolje dane, dobro znate kako svaki sindikat u županiji zbog nepoštivanja kolektivnih ugovora ima zakonsko pravo na štrajk ovog trenutka. A vaše rješenje za taj problem je usporavanje ili prekidanje kolektivnog pregovaranja.

Prvi je svibanj, od vas se očekivalo kako ćete biti nositelji pozitivnih promjena, gospodarskih projekata, a vi niste uspjeli donijeti ni proračun za 2013. godinu. Trebaju li sindikati ponovno u javnosti reći kako to znači da nema socijalne pomoći, plaća, socijalnog i zdravstvenog osiguranja, kako se obustavljaju projekti te staje i ono malo gospodarskih aktivnosti u županiji. Trebaju li sindikati postojati samo da vladu svakih nekoliko mjeseci upozoravaju kako se radnicima mora isplatiti zarađena plaća u zakonskom roku i kako je to normalan čin a ne spektakl? Je li to poruka kako ovo nisu sigurna vremena ni prostori, kako bismo se trebali iseliti sa ovih lijepih brežuljaka i plodnih polja i potražiti pristojan život negdje drugdje gdje vam nećemo smetati i podsjećati vas što vam je posao i zašto primate plaće?

Zaslužite svoje plaće, korištenje luksuznih vozila i reprezentacije inače ćete se stidjeti svojih unuka. Ako to niste u stanju, časno se povucite. Uvjeravamo vas da nikada nećemo prestati s borbom za radnička i egzistencijalna prava do zadnjeg člana sindikata.

Ne zaboravite kako nije časno šutjeti i kriti se dok vam vojska nezadovoljnih kuca na vrata i svatko od vas pojedinačno je odgovoran. Predlažemo vam da donesete odluku o ukidanju prvog svibnja kao međunarodnog dana rada jer ste mu odrekli svu važnost i veličinu, sveli ga na ruganje nezaposlenima i službeni nerad. Odlučite li ipak održati 1. svibanj kao blagdan neka onda to bude prvosvibanjski tjedan roštilja, graha i piva, samo molimo, bez radnika.

Livno, 30. travnja 2013., KOORDINACIJA SINDIKATA HBŽ-e

Sindikat srednjeg obrazovanja HBŽ-e
Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja HBŽ-e
Sindikat djelatnika MUP-a u HBŽ-i
Sindikat medicinskih sestara i tehničara HBŽ-e
Sindikat pomoćnih djelatnika u zdravstvu HBŽ-e