TG Gospodarstvo

Slučaj Šujičke pilane isti je kao i Tvornice kabela

Potaknut aktualnim slučajem Tvornice kabela, koji ovih dana puni novinske stupce i stranice portala, želio bih  napisati nešto o jednom gotovo identičnom slučaju, a koji je ostao u medijskoj sjeni.

 

ŠUJIČKA PILANA već neko vrijeme je pilana-slučaj i zavrijedila je da se o njoj kaže nekoliko rečenica,bar zbog onih kojima je nešto značila i kojima i danas ,,život znači,,.

U Šujici Pilana postoji još iz vremena Austro-Ugarske,bila je to prva firma na području ove sadašnje Hercegbosanske županije. Radilo se i živjelo od Pilane u Šujici, razvijala se i vremenom je postala gigant ovog kraja i pokretač razvoja.  Pilana je nekad zapošljavala do 200 radnika, a Šujica je rasla i disala punim plućima, ovo je bilo mjesto u kojem dobro živjelo i ostajalo.  Došao je nesretni rat, radnici su ugasili strojeve i postali branitelji, ali, na sreću, i hale i strojevi u Pilani ostali su sačuvani. S radošću smo dočekali kraj rata i povratak na svoja radna mjesta, dočekali smo s radošću i privatizaciju od koje smo mnogo očekivali. 

Nažalost,  razočarenje nismo dugo čekali. Od 100-tinjak radnika broj se ubrzo prepolovio, ostali smo bez toplih obroka, a malo zatim i bez prijevoza na posao. Plaće su počele kasniti, počeli se isplaćivati ,,minimalci,, a izgubili smo i pravo na regres…Malo pomalo, hale su ostale bez radnika- radnici su ostajali bez posla.  Epilog svega je da su radnici morali tužiti svoju Pilanu, sudovi rješavaju preko 40 tužbi, a hale i strojevi čekaju svoje radnike. 

Šujička Pilana postala je pilana-slučaj , slučaj za koji nitko ne preuzima odgovornost.  Nažalost, ovih dana svjedočimo još jednom slučaju-slučaju duvanjske Tvornice kabela!Nadam se da će radnici i SSTKT ustrajati i spasiti ono što su naraštaji stvarali i ono od čega žive, jer duvanjskom kraju i Duvnjacima dosta je ,,slučajeva“! 

{gallery}pilana_suica{/gallery}

STIPE ZRNO bivši pilanski radnik/www.tomislavnews.com