TG Čestitkevjera

SPOMENDAN je svetog Ilije, starozavjetnog sveca proroka, nebeskog zaštitnika BiH; Molitva sv.Iliji

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas, 20. srpnja, spominjemo se starozavjetnog sveca Ilije proroka, nebeskog zaštitnika Bosne i Hercegovine.

Sveti se Ilija-Ilindan u duvanjskom kraju slavi u Gornjem Brišniku, na starom groblju “U borovim”, na Gradini u Stipanićima, u Vojkovićima, na Požarinama – Borčanima i u samostanu Karmelićana na Buškom jezeru. U svim ovim mjestima sveta misa je u 11:00 sati. Svečana je sveta misa i na Blidinju, u crkvi u Masnoj Luci čiji je zaštitnik sveti Ilija.
U duvanjskom kraju poznato je više pučkih izreka i vjerovanja vezanih za ovaj spomendan : Ilija žeže, Jakov (25. VII.) kuri, Ana (26. VII.) žari. Od svetog Ilije haljine sve milije. Sv Ilija valja bačve (kaže se kada grmi). Sveti Ilija vozi nebeske vatrene kočije(kad grmi)
Sveti Ilija pitao je Boga kada mu je imendan, da bi ga proslavio, ali Bog mu – znajući njegovu vatrenu narav, a i zbog zaštite ljudi – nije htio reći, jer Ilija jako voli pucanje i grmljavinu.
Sveti Ilija ne zna da ga slave, ali da zna, sve bi stuka, zapalio i rastra ljude.
Ako je na Ilinje kiše, bit će je i više.
Kiša na Ilinje ne donosi berićeta.
– Kiša na Ilinje ne donosi milinje.

Dabogda se smrzo o Ilindanu, pripeklo (vruće) ko na Ilindan, Ako na Ilindan grmi, lišnjaci će se ucrvat…Kad grami kaže se da sveti Ilija tjera gvozdena kola na nebesim, često ga nazivaju i svetim Ilijom Gromovnikom koji zapovijeda gromovima i kiši. Prema starohrvatskoj legendi sveti Ilija vozi kola po oblacima, zbog čega dolazi do grmljavine. Susrećemo ga u brojnim pučkim predajama, vjerovanjima, izrekama i poslovicama. Stoga je zaštitnik zrakoplovaca i zrakoplova, čuvar od oluja, gromova i vatre, a priziva ga se kao pomoćnika u nevolji.

Da se malo i našalimo : Ne čudi da je sv. Ilija zaštitnik Bosne i Hercegovine, jer njome upravlja, mlatara i tandara kome god padne na pamet, a nije pošteđena ni munja, ni gromova, pa sveti Ilija svrati malo bez kola, malo se angažiraj oko svoje štićenice, inače će je nestat prid tvojim očima!

Molitva svetom Iliji

Svemogući Bože, molimo te, daj nama, koji vjerujemo kako je blaženi Ilija, tvoj prorok, na ognjenim kolima čudesno uzdignut na nebo, da po njegovu zagovoru budemo uzeti u nebo i da se radujemo u društvu tvojih svetih. Po Kristu Gospodinu našem. Amen!

SVIM ILIJAMA, ILIJANAMA, ILAMA, ILIJICAMA, ILKAMA…SRETAN IMENDAN I NEKA IH ČUVA NJIHOV NEBESKI ZAŠTITNIK! ČESTITAMO I SVIM ŽUPAMA I ŽUPLJANIMA ČIJI JE ZAŠTITNIK SVETI ILIJA!

www.tomislavnews.com