BiH Vijesti

SRAMOTA: Isplata travanjskih mirovina trajat će do 10. svibnja!

Mirovine će kasniti zbog novih problemi u Zavodu PIO/MIO , ustvari-nema novca!

Novac za isplatu vojnih mirovina u Federaciji BiH, koji se osigurava iz federalnog proračuna, bit će na računu Zavoda PIO/MIO FBiH najkasnije do petka, 10. svibnja, potvrđeno je “Dnevnom avazu” u Vladi FBiH.
– Zavodu PIO/MIO uplatit ćemo 17,7 milijuna KM od tranše koju ćemo dobiti od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Nažalost, novac za ovu namjenu nismo mogli uplatiti ranije zbog nedostatka sredstava, odnosno nedovoljnog priliva u federalni proračun- pojasnili su iz Vlade FBiH.

Kompletan iznos

U izjavi za naš list Zijad Krnjić, direktor Zavoda MIO/PIO, pojasnio je da ova institucija nije mogla početi s isplatom travanjskih mirovina na vrijeme, jer Vlada nije bila u mogućnosti ranije prikupiti sredstva.
– Mogli smo početi s isplatom redovnih mirovina, ali nismo iz razloga da se ne bi stvarao jaz među umirovljenim kategorijama. Isplata mirovina za one koji ih primaju preko pošte počela je u utorak,  a u bankama dan kasnije. Međutim, nećemo imati kompletan iznos novca za sve umirovljenike koji primaju novac preko banaka, pa će to možda potrajati još dan ili dva – naveo je Krnjić.

Veći priliv 

Kako kaže Krnjić, proteklog tjedna  informirao je federalnog premijera Nermina Nikšića o nastaloj situaciji koja se odnosi na isplatu mirovina.
– Mogu reći da umirovljenici nemaju razloga za brigu i da ovo kašnjenje ne trebaju smatrati trendom. Od ovog mjeseca očekuje se i veći priliv sredstava od doprinosa, tako da nema razloga za zabrinutost – pojasnio je Krnjić.

Zavladala panika   

Predsjednik Saveza penzionera/umirovljenika FBiH Omer Omerefendić potvrdio je da je kašnjenje mirovina uslijedilo zbog nedostatka novca za vojne osiguranike.  

– Među umirovljenicima je zavladala panika, ali, i kada bismo izašli da protestiramo, mislim da ne bismo postigli ništa. Znamo da je svima teško, ali od narednog mjeseca očekujemo poboljšanje situacije – ustvrdio je Omerefendić.
Što reći nakon ovih priopćenja, izjava, pravdanja? Ništa osim jedne velike SRAMOTE!!!

DA/TN