tomislavnews.com

SVADBE DUVANJSKE: Ove godine novina je “gost iznenađenja” i zatrpan FB videima!

Pisali smo već mnogo o svadbenim običajima u duvanjskom kraju, a i šire, nekadašnjim i sadašnjim. I ovoga ljeta bilo je, a ima ih još, mnogo vjenčanja, mnogo svadbi i po običajima, izvedbi, sve sliče jedna drugoj.

Nećemo ponavljati, sve znate i sve piše od ranije na našem portalu, a i bez pisanja i čitanja, ima li itko da ove godine, ako je pokretan, nije bio barem u pet šest svadbi, a neki su bili i u 20 njih, možda i više. Malo je onih koji rade u Tomislavgradu, isključujemo gazde i političare, a da su bez teškoća, bez posuđivanja novca ili dizanja kredita, mogli biti u svatovima, ali dužan si, bili oni u tebe ili u tvojih, pa sada “vraćaj koke što si pozobala”.

Mladencima je dobitak “na jabuci”, sada kuverta s novcem koja se iza ponoći daje mladencima ( a da zauzvrat, kao nekada ne dobijete dar!) svojevrsni kredit ( doduše bez jamaca, samo  na obraz i pamćenje)  za početak zajedničkog života, a koji će ubrzo početi vraćati, a da rata nije i kamata dogovorena!

” A odlazak u svake svatove koštao me je minimalno 400 KM, ako su obični svatovi, što znači nije od bližeg roda koji su mnogo skuplji. Dakle, minimum je staviti u kuvertu 100 KM, kupiti novu haljinu, moguće i cipele, pa frizira, šminka, cvit, goriva u auto, sitnice da ne brojim. Iskreno, meni nestalo mojih i sestrinih svečanih haljina, a obnovile početkom ljeta kolekciju, pa smo uzimale od prijateljica iz drugih gradova, ne možeš iz svog mjesta, prepoznat će je netko, haha”, priča jedna duvanjska djevojka koja ima mnogo i rodbine i prijatelja i susjeda, i svi je zovu, roditelji i starija braća i sestre se zadužili, imali mnogo svatova. Sada kad se zove pozivnica stiže u rodnu im kuću, pa “dužnima” od volje ići ne ići, ali “kuća” treba svakako!

“Gotovo dvije trećine svatova na duvanjskim svadbama su uvijek iste osobe, a isti su i konobari u svadbenim salonima. Nećete vjerovati neki dan u svatovima, a bili su mi 15-ti ovoga ljeta, obučem haljinu i prve svadbe ovoga ljeta, a obje bile u istom salonu. Dođe konobar, poznanik (a i ne bio kad sam u svakim svatovim već godinama!) i kaže mi kako  ne bih trebala u svake svatove nosit istu haljinu, kaže kako sam u ovim promijenila samo mjesto za stolom. Možda se i šalio, ali mi više neće pasti na pamet testirati nečije pamćenje”, priča, u šali, ali istinu, duvanjska djevojka.

Za razliku od prošlih svadbenih običaja ove godine su neki uveli novinu”gost iznenađenja”. Dakle, obično kum  pozove na svoj trošak neku poznatu osobu, ne nužno pjevača, može i glumac, igrač…važno je da je celebrity (ne spominjemo poželjna  imena da ne bismo nekoga reklamirali, preferirali), pa se onda okupe oko njega…pa se snimaju s njom, a onda tim fotografijama zatrpaju profile na FB. Ima, naravno, na FB i videa svatova, mlade, mladoženje, zajednička. Eto to su neke od novina ovoljetnih duvanjskih svadbi kojih je u ovoj godini, uglavnom ovoga ljeta, bilo više od 200, a sezona joj nije završena. Kada bi svi mladi bračni parovi ostali u duvanjskom kraju, gdje bi nam bio kraj!

www.tomislavnews.com/ Foto: Arhiv TN