TG Vijesti

SVJETSKI je dan primalja-babica, pa svima njima od srca, uz zahvalnost, čestitamo!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Današnji dan, 5. svibnja obilježava se u cijelom svijetu kao Međunarodni dan primalja, kod nas uobičajeni naziv babica.
Međunarodni dan primalja obilježava se od 1992. godine, te nam svake godine pruža priliku  zahvaliti se primaljama koje cijeli svoj radni vijek posvećuju pomaganju ženama u njezinim najtežim,  a istodobno najsretnijim trenucima u životu.

Cilj Međunarodnog dana primalja je podignuti svijest o ulozi primalje u zajednici i njezinoj ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majke i novorođenče. Njezina podrška, utjeha i riječi motivacije najdragocjenija su pomoć koja ženi daje snagu da prođe kroz najteži i najvažniji posao; da na svijet donese novo biće. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.
Primalje svakodnevno rade sa ženama i partnerice su im tijekom trudnoće, porođaja i babinja. Primalje na taj način imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa ženama i izgrade s njima povjerljive odnose, a samim time primalje postaju važne članice obitelji i zajednice.

Koja se od naših čitateljica koje su rađale u rodilištu Doma zdravlja Tomislavgrada ne sjeća Vinke, Paše, Ivke, Anđe, Đule,  Ljube(pokojne), Jasne K. i Jasne P., Majde… (neka oproste one koje nismo spomenuli), primalja/babica čije lice, ako su nam one pomagale pri porođaju, nikada nećemo zaboraviti. One su našu djecu prve ugledale kada su došla na ovaj svijet, one ih okupale, čule njihov plač, umotale ih i donijeli sretnim majkama u krilo. Sjetite se te radosti!

Čestitamo i zahvaljujemo svim primaljama/babicama i želimo da prigodno proslave, obilježe ovaj svoj dan, jer one to zaslužuju! Zaslužuju i mnogo više od obične čestitke, jer se o njima rijetko i malo piše!

www.tomislavnews.com/Foto ilustracija