tomislavnews.com

Uskrsna čestitka fra Ante Pranjića, duvanjskog gvardijana

Bolest u nama i smrt oko nas upozoravaju nas na ljudsku krhkost i ograničenost. Prolaznost nas muči, a vječnost izaziva.

Gdje naći  odgovor? Sv.Pavao će  napisati:«Odložite starog čovjeka koji u varavim požudama propada! Promjenite svoj prijašnji život i obnovite svoj duh i svoju pamet! Obucite se u novog čovjeka«( Ef 4,22-24).

Što su to apostoli imali  kad su  sve ostavljali i zadatak Isusov prihvatili : »Pođite u cijeli svijet i navjestite Radosnu vijest cijelom svijetu!« (Mk  16,15). Čiju su hrabrost i snagu imali kršćanski mučenici  kroz 300 godina krvavih  progona od  nekarakternog upravitelja Pilata, preko duševno-bolesnog cara  Nerona do velikog cara iz Dalmacije – Dioklecijana? Tko im je davao snagu  u  zatvorima, na carskom dvoru, u vojnim postrojbama,  pred zvjerima u rimskim arenama, na gradskim trgovima dok  im je mač  glave odsjecao? Odgovor je samo jedan: Vjera u uskrsnuće i nada  u Uskrsloga. Bili su s Kristom i dobivali su njegova Duha. U susretu s Kristom se rađa novo stvorenje: »Ako je tko u Kristu, on je novi stvor; staro je nestalo, novo je, evo, nastalo. A ovo je sve od Boga koji nas je po Kristu pomirio sa sobom« ( II Kor 5, 17-18).

Vjera u Uskrsloga postala je temelj  kršćanske vjere, i  izvor nezaustavljive  snage, koja je osvojila rimsko carstvo i danas stiže do nakraj svijeta.  Stvarala je  nepobjedivu  hrabrost u kršćanima,  koji  su  s pjesmom išli  u mučeništvo. Rađala je novi život  i na nebu i na zemlji. Kristovim uskrsnućem otvoren je put do Boga. A sam će Krist otkriti apostolima:«Gledao sam  sotonu gdje pade kao munja s neba!« ( Lk 10,18). Zato Vam od srca želim, u ime naše franjevačke zajednice,  blagoslovljene  blagdane Kristova uskrsnuća.