tomislavnews.com

IZ VE IVOVIK reagiraju na članak “Saga o vjetroelektrani Ivovik: Kineska vjetroelektrana u BiH dobila uporabnu dozvolu unatoč sudskom sporu.”

Poštovani,
obraćamo vam se zahtjevom za objavu naše reakcije na članak objavljen danas u vašem mediju, pod naslovom “SAGA O VJETROELEKTRANI IVOVIK: Kineska vjetroelektrana u BiH dobila uporabnu dozvolu unatoč sudskom sporu.

Članak sadrži nekoliko netočnosti koje dovode u zabludu javnost u Bosni i Hercegovini i nepravedno nanose štetu našem projektu. Ljubazno vas molimo da objavite naš službeni odgovor, kako bismo razjasnili ove pogrešne tvrdnje.

Vjetroelektrana Ivovik, kako ste naveli, najveći je projekt ove vrste u BiH. Kroz cijeli razvoj našeg vjetroparka, postupali smo u potpunosti u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji se odnose na korištenje zemljišta. Protiv VE Ivovik nije donesena niti jedna pravomoćna sudska presuda, jer smo isplatili sve vlasnike zemljišta čija se imovina koristi za potrebe projekta. Ako je došlo do bilo kakvog nesporazuma tijekom postupka uknjižbe zemljišta, nije ga uzrokovala naša tvrtka, stoga ne možemo biti optuženi za protuzakonito otimanje ili prisvajanje zemljišta.

Gradnja ovakvog energetskog projekta zahtijeva angažman brojnih institucija i opsežnu dokumentaciju. Ishodili smo sve potrebne dozvole u potpunosti u skladu sa zakonom, što ne bi bilo moguće da je bilo nepravilnosti, što su vam potvrdili i nadležni organi koje ste kontaktirali.

Iako ne želimo ulaziti u detalje zašto bi se pojedini vlasnici zemljišta mogli osjećati oštećenima, VE Ivovik se zalaže za rješavanje svih sporova pravnim putem. U međuvremenu nastavljamo raditi na razvoju našeg projekta koji će koristiti ne samo investitorima i lokalnim vlastima već i široj zajednici na području Livna i Tomislavgrada. Spomenimo i to da smo u protekle dvije godine izgradnje pospješili razvoj domaće privrede, uključujući građevinu, nabavku materijala, inženjerske konsultacije, geološka istraživanja, pravno savjetovanje, geodetske izmjere, te pomogli lokalnom uslužnom sektoru, koji se oporavljao od posljedica pandemije. Vrijedi spomenuti i da gajimo dobre odnose sa lokalnom zajednicom i stanovništvom.

Na kraju, želimo još jednom podvući naše povjerenje u institucije Bosne i Hercegovine i izraziti nadu u brzo rješavanje svih nejasnoća ili sporova koji se nepravedno vezuju uz naš projekt.
S poštovanjem,
VE Ivovik

www.tomislavnews.com