tomislavnews.com

VELIKA SUNČANICA, rekorderka iz Paklina, a Šime je imao sreću i dobar ručak!!

copyright@tomislavnews.com

Šime Stanić s Luga – Tomislavgrad  jučer je u Paklinama ubrao  gljivu  veliku sunčanicu, samoniklu , a jestivu, vrlo ukusno, posebice pohovanu.

Prije  branja velike sunčanice,  Šime ju je snimio u prirodnom staništu, promjer klobuka bio je 40 centimetara, koji je , inače, maksimalan u  velikih sunčanica.  Sada je srce sezone za branje gljiva, pa ako već idete u šetnju po livadama i šumarcima u ovom lijepom danu, pogledajte malo oko sebe, možda se vratite s ukusnom večerom!

Velika sunčanica (Macrolepiota procera) poznata je jestiva gljiva iz obitelji Agaricaceae, cijenjena i izvrsne kakvoće. Jedna je od većih gljiva, podsjeća na damski suncobran.

Visina i promjer klobuka zrele gljive mogu doseći i 40 cm. Stručak je relativno tanak i doseže punu visinu prije nego se klobuk potpuno otvori. Stručak je vrlo vlaknaste strukture i nije jestiv, upotrebljava se samo klobuk. Klobuk je u početku okruglastog oblika, kasnije se otvara i u sredini je lako vidljivo ispupčenje tamno smeđe boje, cijeli klobuk je prekriven ljuskama tamno smeđe boje, a sam klobuk je bijel do sivosmeđ. Stručak je vitak, šupalj i smeđe boje, na njemu se nalazi prsten bijele boje koji je pomičan. Ispod klobuka su bijeli listići, drže se za collarium – odmaknuti su od stručka oko 1 mm. Miris gljive je ugodan i podsjeća na lješnjake.
Velika sunčanica (Macrolepiota procera) poznata je jestiva gljiva iz obitelji Agaricaceae, cijenjena i izvrsne kakvoće. Jedna je od većih gljiva, podsjeća na damski suncobran.

Zamjena s drugim gljivama na području Hrvatske i susjednih zemalja je teško moguća, velika sunčanica je vrlo poznata i karakterističnoga oblika i veličine.

www.tomislavnews.com/ hr.wikipedia