tomislavnews.com

VIDEO ČESTITKA : HRVATSKI SABOR izabrao nove zamjenice/zamjenike pučke pravobraniteljice, među njima jednu je rodila majka Duvanjka, iz Stipanića!

Naš Portal TN uvijek “namiriše” one krvi duvanjske, pa doznajemo da je majka novoizabrane zamjenice pučke pravobraniteljice Tatjane (Tanje) Vlašić  Iva Pleić, rođena u duvanjskom selu Stipanići, a otac iz Sovića-Grude,  Mladen Vlašić.
Na plenarnoj sjednici održanoj 15. srpnja 2021. Hrvatski sabor izabrao je Dijanu Kesonju, Sašu Rajića i Tatjanu Vlašić na dužnost zamjenica/zamjenika pučke pravobraniteljice u trajanju od osam godina.

Dijana Kesonja nakon završenog Pravnog fakulteta u Rijeci svoju karijeru započinje kao odvjetnica 2003. godine, a od 2014. radi kao savjetnica pučke pravobraniteljice za pravne poslove i stratešku litigaciju u Službi za suzbijanje diskriminacije u Područnom uredu u Rijeci. U dosadašnjoj karijeri specijalizirala se u području suzbijanja diskriminacije, posebno u području rada i zapošljavanja, zaštite prijavitelja nepravilnosti te govora mržnje.

Saša Rajić na dužnost zamjenika pučke pravobraniteljice dolazi s mjesta upravitelja Zatvorske bolnice u Zagrebu, a u više od 30 godina dugoj karijeri radio je na mnogim pozicijama unutar Ministarstva pravosuđa i uprave, zatvorskog sustava, kao i sustava probacije i podrške žrtvama i svjedocima. Diplomirao je i doktorirao na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, specijaliziravši se u području prevencije nasilja u zatvorskom sustavu.

Tatjana Vlašić nakon završenog Filozofskog fakulteta u Zagrebu, karijeru u području ljudskih prava započinje 2008. kao savjetnica, a zatim i pomoćnica ravnatelja u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, a od 2015. radi kao savjetnica u Uredu pučke pravobraniteljice gdje je vodila niz domaćih i međunarodnih projekata, istraživanja, edukacija, suradnji, kampanja i konferencija vezanih uz zaštitu ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije.

Prema Zakonu o pučkom pravobranitelju, pučka pravobraniteljica ima najmanje tri zamjenika, a novi dužnosnici izabrani su na prijedlog pučke pravobraniteljice Hrvatskom saboru, i to na temelju javnog poziva, piše https://www.ombudsman.hr

Malo više iz Životopisa Tanje Vlašić
Tatjana Vlašić rođena je 12.1.1978. godine u Zagrebu gdje je 2003. godine diplomirala na Filozofskom fakultetu. Na Sveučilištima u Sarajevu i Bologni magistrirala je u području demokracije i ljudskih prava, a kao dobitnica Fulbrightove stipendije specijalizirala se i na Sveučilištu Berkley vezano za istraživanja anti-diskriminacijske politike.

Od 2008. radi kao savjetnica, a zatim i pomoćnica ravnatelja u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Od 2015. zaposlena je kao savjetnica u Uredu pučke pravobraniteljice gdje je vodila niz domaćih i međunarodnih projekata, istraživanja, edukacija, suradnji, kampanja i konferencija vezanih uz zaštitu ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije.

U svom radu se istaknula u području suradnje s ključnim međunarodnim dionicima poput UN-a, UNHCR-a, Vijeća Europe i OESS-a/ODIHR-a, kao i nacionalna časnica za vezu ispred Vlade RH vezano za suradnju s Agencijom EU za temeljna prava (FRA). Bila je i trenerica Državne škole za javnu upravu u području anti-diskriminacije i ustavne zaštite ljudskih prava, a vodila je i posljednji proces akreditacije Ureda pučke pravobraniteljice 2019. koji je prema Pariškim principima u tri navrata (2008., 2013. i 2019.) postao nositelj najvišeg statusa A.

www.tomislavnews.com/ombudsman.hr