TG Zanimljivosti

VIDEO: USKRSNI je ponedjeljak – kršćanska svetkovina, pjeva se “Kraljice neba, raduj se!”

?????????????????????????????????????????????????????????
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Na ovaj dan u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga tek naknadno prepoznali, kada je lomio kruh. Danas na uskrsni ponedjeljak svete su mise samo u Tomislavgradu u 7:30 i 11 sati. Sveta misa u 11 sati je misa za duvanjski puk, tzv. Emaus.

Uskrsni je ponedjeljak dan kada se kršćani prisjećaju puta uskrsnulog Isusa u grad Emaus i njegova prvoga susreta s učenicima. Nakon uskrsnuća učenici su Isusa sreli na putu iz Jeruzalema u obližnji Emaus, gdje su ga prepoznali u lomljenju kruha.

Prema drevnoj crkvenoj tradiciji, najveći blagdani slave se dva dana, a taj dan obično je bio posvećen za posjet obiteljima te različita hodočašća. Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali se u 19. stoljeću skratilo na jedan dan poslije Uskrsa. Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u većini europskih država, u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike.

Tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se i Bijeli tjedan, prema odjeći koju su u počecima Crkve nosili novokrštenici. Uskrsno vrijeme nastavlja se i traje još 50 dana, do blagdana Duhova. (HRT)

Pjeva se : Kraljice neba, raduj se
Moli se umjesto “Anđeo Gospodnji” od Uskrsnog bdjenja do Duhova.

Kraljice neba, raduj se, aleluja.

Jer koga si bila dostojna nositi, aleluja.

Uskrsnu, kako je rekao, aleluja.

Moli za nas Boga, aleluja.

Veseli se i raduj, Djevice Marijo, aleluja.

Jer je uskrsnuo Gospodin uistinu, aleluja.

Pomolimo se. Bože, koji si se udostojao razveseliti svijet uskrsnućem Sina svoga, Gospodina našega Isusa Krista, daj, molimo te, da po njegovoj Majci, Djevici Mariji, postignemo radosti vječnoga života.

Po istom Kristu, Gospodinu našem. Amen.

*****************************

Po tradiciji, Uskrsni ponedjeljak je i tržni-pazarni dan u Tomislavgradu, a na tržnici, pijaci okupi se veliki broj ljudi, pristiglih za Uskrsne blagdane iz inozemstva, ali ovo je i tržni dan, prvi proljetni, pa i iz duvanjskih sela dođu domaćice ili domaćini kupovati prisad, sjeme za proljetne radove na njivi, vrtu, a dođu, obično, nakon duge i hladne zime, vidjeti se i popričati s prijateljima.

www.tomislavnews.com