TG Kultura/ZabavaTG Zanimljivosti

VIDEO/FOTO: Održana IV. “Mega pitijada” u Tomislavgradu, a gdje je pite tu je i veselja, pogledajte!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Ovih je dana u Tomislavgradu “Kod Babinog” održana IV. “Mega pitijada”, svojevrsni festival, smotra duvanjskih pita, za koje mnogi tvrde da je najbolja, jedinstvena!
Bilo je kišno vrijeme, organizatori su razmišljali prolongirati “Pitijadu”, ali kako je bilo sve spremno za pravljenje ove delicije koja nije mogla čekati, odlučili su početi s pravljenjem i pečenjem pita, a vrijedne duvanjske domaćice su donosile i pite (nepečene) koje su napravile kod kuće, a pekle su se pod sačem (pekom) na mjestu održavanja “Pitijade “Kod Babinog”, želeći pokazati kako one prave ovaj specijalitet i počastiti okupljene na duvanjskoj “Mega pitijadi”. Bilo je 24 pite: zeljanice, krumpiruše, sirnice, tikvenjače, a “ukazalo se” i nekoliko bureka, a burek nije pita, on je pitac!

Neke su pite i bureke na mjestu događanja pripremali sami organizatori, muškarci, dokazujući kako su jednako spretni u pravljenju pita kao i žene, što mnogi neće povjerovati dok ne vide u objavljenom videu.

Jedini uvjet je bio da pite budu savijene u okrugloj tepsiji. Bio je i poseban žiri za ocjenu pita i bureka, ali sudeći po veselom ozračju, pjesmi, šali i dobrom teku okupljenih, a brzo su pristizali jer se neodoljivi miris pita širio po gradu, sve pite su pobjednice jer ih je ubrzo nestajalo iz tepsija, sa stolova, pa na kraju nije ostao ni oblizak.
Zato će ova IV. “Mega pitijada” u Tomislavgradu biti upamćene po dobrim i slasnim pitama i burecima i nastavit će se organizirati, prerasti u tradiciju, iako je, kako su organizatori rekli za Tomislavnews.com sve počelo kao šala.

Međutim, s pitama nema šale, pa čestitamo organizatorima sa željom da “Mega pitijada” u Tomislavgradu postane lijepa manifestacija, brend Tomislavgrada, a duvanjske pite to jesu samo im treba dobra promidžba, a vrućih ljubitelja duvanjskih pita ima i previše!

 

A uz IV. “Mega pitijadu” u Tomislavgradu vrijedi pročitati davno objavljenu:

PRIČA O PITI, POVODOM PODIZANJA SPOMENIKA PITI!

www.tomislavnews.com/Video: Ante Bebić