TG Kultura/Zabava

VIDEO/FOTO : SINOĆ održana priredba “Đakovački advent” u Tomislavgradu

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

U prepunoj kino dvorani Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu, a u  okviru priredbe “Advent u Tomislavgradu 2019.” sinoć, 29. studenoga, 2019. godine,  održana je priredba “Đakovački Advent u Tomislavgradu”.

Pod pokroviteljstvom Općine Tomislavgrad i Grada Đakova sinoć je u  “Đakovačkom adventu” brojnoj duvanjskoj publici predstavljen bogat program i gostiju Đakovčana, ali i domaćina Tomislavgrada.

Goste je, a i publiku, na početku programa pozdravio i dobrodošlicu im poželio Luka Krstanović, predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrada, a zatim je predstavljen program “Đakovačkog adventa”.

Duvanjska profesorica Snježana Redžepagić, a rođena Ćurić, predstavila je monografiju “Božić, Porođenje Isusovo” Ljudevita Seitza, a o monografiji je kratko govorio i profesor i književnik Mirko  Ćurić iz Đakova (a porijekom iz duvanjskog kraja) . Istaknuo je posebnost Đakovačke katedrale koju treba posjetiti kao što u Tomislavgradu vrijedi doći u Spomen baziliku i pogledati  sliku Vlahe Bukovca “Isus prijatelj malenih”.

Zatim je predstavljena i knjiga “Poklonstvo kraljeva” (Sveta tri kralja), profesora Mirka Ćurića, te “San o vječnom Božiću”, božićne priče i bajke, u kojoj su po dvije priče duvanjske književnice Ivane Ćurić i književnika Mirka Ćurića.

Ivana je pročitala svoju priču “Ženo, vrati radost Božiću”, što se publici , ženama osobito, jako svidjela i nagradili su je dugim pljeskom. Dio jedne svoje priče pročitao je i profesor Mirko Ćurić.

(I na ovoj večeri, kad je o knjizi riječ, troje je Ćurića ovladalo pozornicom i privuklo pozornost publike!)

U glazbenom dijelu izvodile su se Adventske pjesme, a sudjelovali su izvođači iz Đakova i Tomislavgrada. Nastupili su članovi Tamburaškog orkestra  Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova i duo  AH, Sanja Hajduković i Josip Molnar, zatim domaćini – članovi Udruge Hrvatska kulturna baština iz Tomislavgrada i ženska skupina “Mlade”, te folkloraši Osnovne škole fra Mije Čuića iz Bukovice.

Zanimljivo je bilo i predstavljanje, postavljanje slavonskog i duvanjskog Adventskog stola, na kojemu su se našli specijaliteti i slastice iz ova dva grada.

Đakovčani su napravili slatki stol svojih proizvoda, slastica,  a učenici Srednje strukovne škole Tomislavgrad napravili adventske vjenčiće

Poznate duvanjske  slastičarke : Ljilja Ćosić, Ivanka Antosović, Ivana Jurič, Marija Gabrić, Stella i Kata Jakić napravile su blagdanski stol duvanjskih kolača, što je bila milina i vidjeti, a pogotovo probati!

Večer je brzo prošla, a “Đakovački advent” u Tomislavgradu predstavljen u bogatom i lijepom izdanju, a i domaćini su ih dočekali kako samo Duvnjaci znaju!

Sredinom prosinca  Duvnjaci će uzvratiti posjetom Đakovu i predstaviti “Duvanjski advent”.

Gosti iz Đakova, u pratnji svojih domaćina, jutros su posjetili Spomen baziliku i Franjevački muzej u Tomislavgradu, gdje im je domaćin duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić.

 

www.tomislavnews.com