TG Gospodarstvo

VIDEO/FOTO: ŠTO DANAS ZA RUČAK? Japrak i danas i sutra, carsko jelo, počastit ćete se!

Jesenski je  ponedjeljak, pa ako slučajno,  a znamo da vas je malo takvih, nemate rašćike u vrtu, u bašči, možete je kupiti na duvanjskoj tržnici, jer je pazarni dan,  baš je vrijeme za pripremu, ako ručavate  u 15,00 – 16,00 sati.

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

 

ŠTO JE JAPRAK I KAKO SE PRIPREMA ?

Mljeveno meso sa svim dodacima umotano u listove rašćike ili vinove loze je specijalitet poznat pod nazivom japrak, a rašćike i odnedavno i vinove loze u duvanjskom kraju ima koliko ti srce želi. Dakle, ako se odlučite za japrak, svejedno u listovima rašćike ili vinove loze, a mi preferiramo u listove rašćike,  za četiri osobe, a uvijek planirajte dvostruko, može i malo preko dvostruko, jer može netko banut, može ga privući miris…!

Dakle, za japrak za četiri osobe (rekli smo treba više nego dvostruko što piše!) potreban je nadjev:

– 500 g  sitnije mljevene junetine, a može i miješano mljeveno meso (svinjetina-junetina-teletina)

– oko 20 listova rašćike (malo stariji listovi, jer se mladi raspadnu) ili  vinove loze

– pola šalice riže

–  sol, vegeta (umjesto vegete možete izmrviti goveđu kocku za juhu!), mljevena crvena paprika, papar, malu vezicu listova perušna – sve to po želji.

– ukoliko je samo juneće meso malo narežite šarene slanine na kockice (da “slomi” junetinu) i ulijte žlicu ulja.

Sve to dobro umiješati, a ako vam se učini da je suho nalijte malo vode da bude mekana smjesa. Tako pomiješanu smjesu ostavite da se sjedini oko sat vremena.

Za to vrijeme u bašči ili u vrtu, ili s loze nad terasom, uberiti-otkinite 20-tak listova (naglašavamo, treba više nego dvostruko, jer mogu iznenada doći gosti!), održite oprezno one čvrste dijelove, ustvari samo jedan dio, ono “rebro” sredinom lista, ali da ne “prokinete” list. Stavite listove da prokuhaju u vodi (blanširanje), izvadite ih, prelijte hladnom vodom, odvojite listove i punite ih pripremljenim nadjevom, žlicom ili što je praktičnije-rukom! Nadjev stavljamo pri korijenu lista, podvijemo s obje strane i uvijamo nježno(!).

ŠTO DANAS ZA RUČAK? Japrak i danas i sutra, carsko jelo, počastit ćete se!

ŠTO DANAS ZA RUČAK? Japrak i danas i sutra, carsko jelo, počastit ćete se!Zamotajte ga nježno, s ljubavlju! Vaša obitelji i mogući gosti, a njih uvijek ima, bit će vam zahvalni!Video: TN

Posted by TomislavNews.com on Monday, October 12, 2020

Kad sve to pripremimo tada na malo masti ili ulja, koje smo zagrijali u dubljoj posudi, napravimo zapršku sa žlicom brašna, ljeti je bolje ne pripremati zapršku, ali po želji.

Dakle, na dno posude na sitno izrežemo dva tri lista rašćike, dvije veće mrkve narezane na kockice, malo listova peršuna, pa stavimo komadiće slanine, a i jedno svinjsko suvo rebro neće biti viška.  Zatim nježno i s ljubavlju na to poredamo japrake.

Nakon toga ulijemo vodu da prekrije poredane japrake, a ako nam je preostalo rašćike možemo pokriti cijelim listovima,  poklopimo tanjurom da se japrak ne napuše, ne puknu listovi pri kuhanju. Kad prokuha smanjiti na laganu vatru, skinuti tanjur i krčkati sat i pol, do dva. Zapška se može staviti i pri kraju kuhanja, ako tako volite ili ste zaboravili na početku slaganja japraka u lonac.

Japrak se servira topao, a može se razblažiti vrhnjem tako da žlicu vrhnja stavimo na japrak u tanjuru, ali nam se to čini višak, osim ako je rašćika stara pa je treba razblažiti!

Ne kuhajte krumpir i ne pravite pire iako je mnogo ukusniji japrak s pireom,  jer – pire napravite tek sutra za ručak, uz japrak, ako vam ostane od danas! A znate već da su podgrijani i sarma i japrak (čak i treći dan,haha) najbolji. Bilo vam uslast, a hoće!

ZANIMLJIVOST: U Zagrebu na tržnicama tek na dva tri stola ima kupiti rašćike, mnogi i ne znaju što je to i kako je to carsko povrće. Cijena je u Zagrebu tri puta veća nego u Hercegovini, u Tomislavgradu, jer rašćike ima u svakom vrtu, u bašči, na svakom koraku, pa je malo tko i kupuje. Ima li snalažljivih poduzetnika da reklamiraju i izvoze rašćiku u RH i dalje, jer se rašćika u ova doba može i zamrznuti, pa je imate cijelu zimu?! O tome drugi put.

 

tomislavnews.com/Foto i video: TN