tomislavnews.com

VIDEO/FOTO: Svečano misno slavlje na Barzonji-Blidinju, u crkvi Gospe Snježne

copyright@tomislavnews.com

Danas je blagdan Gospe Snježne koji se svake godine slavi se slavi 5. kolovoza, a po tradicijia  svečano misno slavlje služi  na Barzonji, uz Blidinjsko jezero, gdje je 1995. godine i sagrađena crkva kojoj je zaštitnik Gospa Snježna.

Vrijeme je na Blidinju danas bilo prekrasno, pa brojni vjernici i hodočasnici iz susjednih, ali i udaljenih župa, stigli su danas u Park prirode Blidinje, ispred crkve Gospe Snježne na Barzonji, gdje je procesijom  od oltara u crkvi do vanjskog oltara s kipom Gospe Snježne započela sveta misa koju je, uz koncelebraciju 11 svećenika, predvodio fra Jure Barišić, kapelan u Župi Čerin. U nadahnutoj propovijedi fra Jure je, tumačeći Evanđelje,  istaknuo kako je Gospa uvijek tu za nas i uz nas i oko nas, kao što i bila na svadbi svog roda kad je gostima ponestalo vina. Gospa je to rekla  Isusu, koji je tada napravio prvo čudo pretvorivši vodu u najbolje vino. Tako Isus i Gospa, ma kako teško bilo, podupiru i nas i kad ne mislimo, i kad toga nismo svjesni i ” stoga podignimo pogled k nebu i zahvalimo im se”, istaknuo je fra Jure.

Posebnu atrakciji ove proslave svake godine upriliče konjanici iz Goravaca, koji su i danas svojom ljepotom i kasom na Blidinju privukli veliku pozornost nazočnih.

Nakon svete upriličeno je pučko slavlje okupljenih vjernika, koji su , uz blagdan Gospe Snježne, slaviti i  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu “Oluje”.

www.tomislavnews.com