tomislavnews.com

VIDEO I FOTO KRITIKA: Zna li Uprava EPHZHB u Mostaru koliko gnjilih, istrunulih, opasnih elektro stupova ima u duvanjskim selima, ali i u gradu?!



U više navrata smo pisali, kritizirali, upozoravali o velikom broju sagnjilih, istrunulih elektro stupova (bandera) u duvanjskim selima, koji su prava opasnost i za ljude (djecu posebice!) , i za životinje, a i za prirodu…

Osim toga, kako znaju reći u tim selima “Čim se naoblači, nestane struje”! Posebno je to često u selima oko Buškog jezera, iz kojega se “proizvodi” i prodaje električna energija, doduše Republika Hrvatska to proizvodi i prodaje, ali i plati, koliko toliko, sigurno dovoljno da stanovnici oko jezera imaju normalno napajanje el. energijom. Traju ti problemi s neulaganjem u infrastrukturu oko jezera godinama, desetljećima, a da to, čini se, odgovorne ne brine, posebice kada je u pitanju ulaganje u “strujne” objekte, odnosno elektro stupove, koji, ovakvi kakva je većina, svakodnevna su opasnost!

Možda je toga bilo i ranije i više, ali ovih ljetnih dana izbila su tri požara u duvanjskim selima,  a pretpostavlja se kako je uzrok kratki spoj na žicama elektro stupova kojima vjetar landara, pa dolazi do iskrenja, često i do požara? Budući da iz Elektre to ne demantiraju, sasvim je moguće!

Ovo je snimljeno u ožujku, 2021. godine u Prisoju, ako su u međuvremenu zamijenjene, odlično, ali…?!

Ako se pogledaju ove fotografije snimljene proljetos u Prisoju i fotografije, posebice video snimljen ovih dana nakon požara u Borčanima sve će vam biti jasno!

Ne može biti jasno kako se godinama, desetljećima ništa ne poduzima barem zamijeniti elektro stupove, a ne ih kamenjem, gredama podkučivati, ili nekim kablovima vezati, učvršćivati, a očito je da neće izdržati veći nalet vjetra. Netko je u komentarima duhovito napisao kako samo žice čuvaju stupove da ne padnu, nego se se njišu.

Ako ste pomislili da su elektro stupovi istrunuli, klimavi samo u duvanjski selima, prevarili ste se! Pogledajte ovu “banderu” u gradu koja je veći dvije godine “vjenčana” s jednim borom, privezali su je “sritnicu” na nogama nestabilnu, za obližnji bor!

EPHZHB ima samo zvučno i lijepo ime, a kada je u pitanja rad-malo je tu rada! I onda se hvale kako posluju pozitivno, a je to teško: uredno naplati potrošenu električnu energiju, a ne ulaži u njezino održavanje i eto ti “ostatka dohotka”!

Ustvari, u nekim duvanjskim selima godinama je najveće ulaganje, najveća investicija, najveći trošak EPHZBH  u onaj papirić što na njemu piše račun za naplatu!

Ako već postoji mogućnost sazivanja i održavanja tematskih sjednica i općinskih vijeća i županijskih skupština, zašto, sada govorimo samo o Tomislavgradu i HBŽ, se ne bi sazvala jedna o temi elektro objekata na području duvanjske općine, a možda još nekih općina u HBŽ.

Ako nedavni požari i stalna opasnost od ovakvih elektro stupova (na fotografijama i videu) po duvanjskim selima ( Borčani, Roško Polje, Prisoje, Pasič…)nije razlog za tematsku sjednicu o ovome problemu, tada ne znamo što jest?!

Pasic

P.S. Nije bolje stanje ni sa signalom Eroneta na duvanjskom području, o čemu smo već pisali, i opet ćemo, jer se ništa ne poduzima za poboljšanje!

www.tomislavnews.com/Foto: Arhiv TN, Video: S. M.