tomislavnews.com

VIDEO:Interview sa stručnjacima: Nalazište u Cebari bit će prepoznato u svijetu!

Vinko Ljubas-Jablan: „Možda za koju godinu otkrijemo još koju tajnu, a vrijednu, arheološku lokaciju na duvanjskom području!“

Nakon jučerašnje medijske prezentacije pronađenih ostataka praslona „Gomphoterium -Tomislavgrad“ i danas su dvoje znanstvenika, u društvu zaljubljenika u arheologiju Vinka Ljubasa-Jablana, boravili u nalazištu u Cebari. Donosimo njihove izjave pri odlasku iz Tomislavgrada.

Gospođu Jadranku Much-Lenardić, znanstvenicu iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i gospodina Jakova Radovčića s Prirodoslovnog fakulteta u Zagrebu, u društvu gospodina Vinka Ljubasa-Jablana iz Roška Polja-Tomislavgrada, dočekali smo na povratku s nalazišta ostataka praslonova u Cebari, točnije u Dukića kamenolomu, na magistralnoj cesti Tomislavgrad-Posušje.

Oni su i danas boravili na nalazištu, a dvoje znanstvenika iz Zagreba upravo su se spremali otputovati iz Tomislavgrada.

Upitali smo ih za važnost ovih pronalazaka, na sljedećim koracima u istraživanju ovih artefakata, a gospodina Ljubasa smo pitali ima li i sada koja tajna lokacija njegovog istraživanja? Njihove odgovore smo snimili, pa poslušajte i pogledajte!

{youtube}JuTHfkaF-7s{/youtube}

Izjave: 

Jadranka Much-Lenardić

{mp3}JadrankaMuch{/mp3}

Jakov Radovčić

{mp3}JakovRadovcic{/mp3}

Nakon svega što se jučer i danas u Tomislavgradu događalo, a vezano za vrijedno arheološko otkriće, zanimljivo, štoviše i čudno i žalosno jest da u općini Tomislavgrad nema ni jedan zaposleni arheolog??? Nije da nema diplomiranih arheologa rodom iz ovoga grada, ali za njih, naprosto, nije bilo radnog mjesta, bolje reći, nije bilo interesa općinske vlasti za njihovim upošljavanje. Osobno poznajemo arheologa  (gle čuda-iz Roška Polja!) koji je godinama tražio posao u duvanjskom kraju, i našao ga je na kraju-u Njemačkoj! Dvojica, također, diplomiranih arheologa, mladih, a rođenih u Tomislavgradu rade na fakultetima koje su završili, ali-ni jedan u Tomislavgradu.

Čujemo da se upravo sprema jedan mladi arheolog vratiti u rodni Tomislavgrad i tražiti posao.

A posla za ovaj, arheologijom bogati kraj, sigurno ima. I do sada je bilo na Duvanjskom polju više vrijednih arheoloških otkrića, ali su zemljom zatrpana ili, naprosto, zanemarena, pala u zaborav!

To se sigurno ne bi dogodilo da je Tomislavgrad imao svoga arheologa, stručnjaka. Vjerojatno bi do sada ovdje bio i Muzej (lapidarij), a možda i bogati Arhiv. A ništa od toga nema, jer se ovdje teško prepoznaju i priznaju vrijednosti. Tomislavgrad nema  čak ni općinsku Turističku zajednicu (postojeća je podružnica Županijske TZ, jer je takav Zakon, koji nitko ne mijenja?!), koja bi znala sve to pokazati turistima, pa neka su i slučajni, kao što je sada slučaj.

Jednoga lijepoga dana, možda i ovim djelatnostima u duvanjskom kraju osvane ljepši dan?!

Udruga “Tomislav” iz Tomislavgrada predložit će Vinka Ljubasa za općinsko priznanje!

Da ne bijaše amatera-entuzijaste, ne bi bilo ni ovoga vrijednog otkrića u Cebari! A gospodin Ljubas zaslužuje čestitke na upornosti, i zato će ga, ako ne i netko drugi, onda novoosnovana Udruga za informativnu i kulturnu djelatnost „Tomislav“ u Tomislavgradu, doznajemo ekskluzivno, predložiti za općinsko priznanje  u povodu Dana općine Tomislavgrad.

www.tomislavnews.com