TG Zanimljivosti

Više videa i fotografija s najvišeg vrha Tušnice, do kojega su se po buri i visokom snijegu uspinjala dvojica planinara!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Tušnica je planina u u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine koja se prostire u općinama Livno i Tomislavgrad. Najviši vrh je Vitrenik, nadmorske visine 1697 metara. Upravo na taj vrh, po iznimno vjetrovitom vremenu i dubokom snijegu, u srijedu, 30. siječnja, 2019. godine, uputila su se dvojica planinara iz Prisoja, članova PD “Orlova stina” iz Tomislavgrada Ilija Babić i Blaž Ćurić. -Bio je to veliki izazov i avantura, ali i naša žena na ovim uvjetima vidjeti kako je biti na vrhu Tušnice, na Vitreniku. Uspjeli smo se uspeti na vrh, gdje je postavljen 20 metarski betonski antenski stup, kojega je snježna bura oblikovala u prekrasnu figuru, kakvu samo priroda može načiniti.

Krenuli smo iz Prisoja po teškim uvjetima, buri i dubokom snijegu, na zimski uspon na Tušnicu. Do vrha smo išli 5 sati i 10 minuta, a silazak je bio brži, pa je ukupno vrijeme uspona i silaska bilo 8 sati i 10 minuta. Inače se po lijepom vremenu do vrha stigne za 2 i pol sata, a za sat i pol se siđe, ali ovu su zbilja bilo teški uvjeti, ali nam je drago da smo ovaj uspon ostvarili i snimili prekrasne fotografije i videa-kazali su za Tomislavnews.com dvojica Prisojana, planinara  “Orlove stine”.  Njihova je želja da ovaj uspon na Tušnicu u zimskim uvjetima postane tradicionalan, što će, vjerujemo, prihvatiti planinari.  Inače, kada je vrijeme vedro s vrha Tušnice, s Vitrenika, lijepo se vide, puca prekrasan pogled na planine: Kamešnicu, Mosor, Biokovo, Čvrsnicu, Vran, Ljubušu, Radušu, Malovan, Cincar, Šator…, a Buško jezero se zrcali kao na dlanu, u svoj svojoj ljepoti!   Jutros smo objavili jednu fotografiju i jedan video, a sada ih donosimo više, jer vrijede!

 

www.tomislavnews.com / /Snimili : Ilija Babić i Blaž Ćurić