HrvatskaTG Politika

VLADA RH na jučerašnjoj sjednici raspodijelila je sredstva projektima Hrvata iz B i H

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu.

Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o Vladi Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 150/11, 119/14, 93/16, 116/18, 80/22 i 78/24), a u vezi s točkom V. Odluke o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu („Narodne novine“, broj 28/24), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 25. srpnja, 2024. godine donijela

O D L U K U

o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu

I.

Sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu, osigurana na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Glavi 03205, Aktivnosti A862020 „Poticaji za obrazovanje i znanost, kulturu, zdravstvo, poljoprivredu i ostale programe Hrvata u BiH“ u ukupnom iznosu od 6.500.000,00 eura, raspoređuju se za financiranje sljedećih programa i projekata:

1. programima i projektima iz područja obrazovanja i znanosti 1.804.000,00 eura
2. programima i projektima iz područja kulture 1.328.000,00 eura
3. programima i projektima iz područja zdravstva 1.005.000,00 eura
4. programima i projektima iz područja poljoprivrede 686.000,00 eura
5. programima i projektima iz ostalih područja 1.677.000,00 eura

UKUPNO: 6.500.000,00 eura.

II.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisat će s pravnim osobama/nositeljima programa i projekata ugovore o financijskoj potpori za provedbu odobrenih programa/projekata iz područja obrazovanja i znanosti, kulture, zdravstva, poljoprivrednih i ostalih područja.

Čelnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske odgovoran je za zakonito, svrhovito, učinkovito i ekonomično raspolaganje, odnosno izvršavanje sredstava iz točke I. ove Odluke u skladu sa odredbama Zakona o proračunu („Narodne novine“, broj 144/21).


III.

Ugovori o financijskoj potpori za provedbu odobrenih programa/projekata iz navedenih područja potpisat će se nakon stupanja na snagu ove Odluke.

IV.

Nadzor provedbe programa/projekata iz područja obrazovanja, znanosti, kulture, zdravstva, poljoprivrede i ostalih područja obavljat će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Nadzor provedbe programa/projekata iz područja obrazovanja, znanosti, kulture, zdravstva, poljoprivrede i ostalih područja može uz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske obavljati i nadležno resorno ministarstvo.

V.

Nadzor provedbe programa/projekata iz točke IV. ove Odluke obavljat će se putem dostavljenih opisnih i financijskih izvještaja i nadzorom na terenu.

VI.

Korisnik financijske potpore može iz opravdanih razloga najkasnije 60 dana prije isteka roka izvršenja programa/projekta zatražiti pisanim putem uz detaljno obrazloženje prenamjenu dodijeljenih sredstava, kao i produljenje roka izvršenja programa/projekta koje može odobriti Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

VII.

Popis odobrenih programa i projekata iz područja obrazovanja, znanosti, kulture, zdravstva, poljoprivrede i ostalih područja iz točke I. ove Odluke sastavni je dio ove Odluke.

VIII.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u „Narodnim novinama“ i na službenoj mrežnoj stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Klasa:
Urbroj:

Zagreb,

Predsjednik

mr. sc. Andrej Plenković

O B R A Z L O Ž E N J E

Republika Hrvatska, sukladno svojoj ustavnoj i zakonskoj obvezi, pruža snažnu potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini te štiti njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini. Također, povezivanje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, potpora njihovu povratku i ostanku te očuvanje njihove pune ravnopravnosti od posebnog su interesa za Republiku Hrvatsku što se, između ostalog, ostvaruje pružanjem potpore obrazovnim, znanstvenim, kulturnim, zdravstvenim, poljoprivrednim i ostalim programima i projektima.

U Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu („Narodne novine“, broj 149/23) osigurana su financijska sredstva u iznosu od 6.500.000,00 eura, a Odlukom Vlade Republike Hrvatske imenovano je međuresorno Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Nakon provedenog Javnog natječaja za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024., na koji je pristiglo ukupno 609 prijava, održane su tri sjednice Povjerenstva. Povjerenstvo je razmotrilo sve zaprimljene prijave, izvršilo je uvid u projektnu dokumentaciju te se pri odabiru programa/projekta vodilo sljedećim kriterijima:

• Financiranje većih, značajnijih i razvojnih projekata koji proizvode dugoročnije učinke za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini
• Financiranje programa i projekata koji imaju potencijal za direktno ili indirektno otvaranje radnih mjesta
• Financiranje programa i projekata u partnerstvu s lokalnom zajednicom
• Financiranje programa i projekata koji ostvaruju viši interes i značaj za širu društvenu zajednicu
• Ravnomjerna zemljopisna raspoređenost financiranih projekata.

Po provedenom postupku razmatranja, uvida u projektnu dokumentaciju te bodovanja, Povjerenstvo je donijelo Zaključak o raspodjeli sredstava za financiranje programa i projekata:

1. programima i projektima iz područja obrazovanja i znanosti 1.804.000,00 eura
2. programima i projektima iz područja kulture 1.328.000,00 eura
3. programima i projektima iz područja zdravstva 1.005.000,00 eura
4. programima i projektima iz područja poljoprivrede 686.000,00 eura
5. programima i projektima iz ostalih područja 1.677.000,00 eura

UKUPNO: 6.500.000,00 eura.

Donošenjem Odluke o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske pružila bi i ovaj put značajnu potporu jačanju položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta te osiguravanju uvjeta za njihov održivi ostanak.

Popis projekata koji će se sufinancirati iz RH i više informacija
a OVDJE! pod točkama 8. i 9. dnevnog reda sjenice Vlade RH.

www.tomislavnews.com/Vlada RH