BiH Vijesti

Za tučnjave na utakmicama dvije godine zatvora!

Federalno ministarstvo pravosuđa izradilo je izmijenjen i dopunjen Kazneni zakon FBiH.

Opredjeljenje ovog zakonskog prednacrta jest suzbijanje društveno opasnih ponašanja kao što su kaznena djela učinjena iz mržnje, kaznena djela navođenja na prostituciju, djela trgovine ljudima kao i kaznena djela izazvana sudjelovanjem u neredima na sportskim natjecanjima.
Kako pojašnjava resorni ministar Zoran Mikulić, zakon sadrži odgovarajuće odredbe kojima se definira jasan mehanizam za suzbijanje nasilja na sportskim natjecanjima.
– U prethodnom razdoblju zabilježen je očigledan rast ove vrste društveno opasnih ponašanja, kojima se ugrožava i život i imovina građana ove države, a koja su poprimila alarmantne razmjere. U tom smislu propisuju se nova kaznena djela koja se ostvaruju u najzastupljenijim oblicima u toj oblasti; od izazivanja nacionalne i vjerske mržnje na sportskim natjecanjima, izazivanja nereda, sudjelovanja u njima, uništavanja imovine pa čak i do samog neovlaštenog ulaska na teren na kojem se neposredno odvija sportski događaj, kaže Mikulić.
Tako je propisana za onog tko za vrijeme sportskog natjecanja na bilo koji način iskazuje ili potiče mržnju na osnovi rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti, te neke druge posebnosti, kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.
Tko poziva na tučnjavu ili na napad na gledatelje, redare, službene osobe organizatora sportskog natjecanja, sportaše i druge sudionike bit će kažnjen od tri mjeseca do dvije godine zatvora, a ista kazna je predviđena i za sudionike u tučnjavi.
Za onog tko uništava ili oštećuje dijelove sportskog objekta te prijevozna sredstva i drugu imovinu prilikom dolaska, za vrijeme održavanja ili nakon završetka sportskog natjecanja predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. Zatvor do šest mjeseci prijeti osobi koja neovlašteno uđe na teren na kojem se odvija natjecanje.
– Svakako da bi ove odredbe bile najkorisnije na državnoj razini, ali s obzirom da je inkriminacija ovih djela i više nego hitna, opredjeljenje je da FBiH na odgovarajući način sankcionira ovu društveno opasnu pojavu, kazao je ministar pravosuđa Mikulić za Dnevni list.
Zakon također sadrži i odredbe kojima se provodi strategija u pogledu trgovine ljudima kao i jasno definiranje kaznenih djela navođenja na prostituciju. Tako je, između ostalog, propisano da se osoba koja radi zarade ili druge koristi navodi, potiče ili namamljuje drugog na pružanje seksualnih usluga ili na drugi način omogući njegovu prodaju drugome radi pružanja ovih usluga ili sudjeluje u organiziranju ili vođenju pružanja seksualnih usluga kazni kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Tko vrbuje, navodi, preveze, preda, sakrije ili primi osobu koja nije navršila 18 godina života u svrhu iskorištavanja prostitucijom ili drugim oblikom seksualnog iskorištavanja, prisilnim radom ili uslugama, ropstvom ili njemu sličnim odnosom, služenjem, odstranjivanjem dijelova ljudskog tijela ili kakvim drugim iskorištavanjem bit će kažnjen kaznom zatvora od najmanje deset godina.
Bljesak.info/TN