TG ČestitkeTG Zanimljivosti

ZANIMLJIVOSTI: Malo je obitelji u općini Tomislavgrad u kojima nema imena: Ivan, Ante, Iva i Mara – na proslavi rođendana u Mrkodolu jučer smo snimili pet Mara!

Malo je obitelji u općini Tomislavgrad u kojima nema imena: Ivan, Ante, Iva i Mara – jučer smo na okupu, na proslavi rođendana, snimili pet Mara u Mrkodolu, dakle, tradicija u davanju imena se ne da!

Malo je obitelji na području općine Tomislavgrad, a u kojima nema imena za muške Ivan i Ante, a za ženske Iva i Mara. Imena su to uglavnom za sada već odrasle osobe, koje nije obuhvati trend “novih” imena za ova imena: Ivica, Ivano…, odnosno Antonio, Toni…a kod žena Ivona, Ivana, Ivanka…Marija, Marica, Meri…I druga “stara” imena u duvanjskom kraju doživjela su izvedenica iz starijih imena, pa imamo: Rozi, Rozalije, Ružica, Anđica, Anđelka, Angelika…Katarina, Katica…Pa se Duvnjaci često šale na račun “novih” imena koja mlade obitelji daju svojoj djeci, a žele zadržati tradiciju dati ime djetetu u svekrovo, svekrvinu, kako je oduvijek bio običaj. Ali je malenoj Angeliki ime u pokojne babe Anđa, Rozi je u babino Ruža, Ivano je u dida Ivana, Antonio i Toni u pokojnog dida Ante…i slično. A postoji i istinita anegdota (zapisana u knjizi komedija “Burek bez mesa”) o davanju pa dva imena djcei, pa did kad je došao sa svete mise gdje je bilo krštenje djece pohvalio se da je danas kršteno 12 djece, sve bliznići (dvojke), od 6 bračnih parova, haha. Ma znate vi dobro to, pa da ne duljimo.
Jučer smo, sasvim slučajno, u duvanjskom selu Mrkodolu snimili pet Mara na okupu, različitih generacija, a sve u bližem rodu. Okupile su se na rođendanu jednoj od njih, kojoj smo srdačno čestititali i poželjeli dobro zdravlje i dug život!
I bilo nam drago, a i našim Marama, koje su rado pristale snimiti se za naš portal.
A u kakvom su srodstvu? Evo što su rekle, pa ako možete odgonetnite i nama je trebamo malo više vremena iako sve nazive dobro poznajemo, ono što je tko komu u rodu.
Evo naših lijepi Mara s fotografije i njihovog srodstva.

Mara Pokrajčić-Klaruša, njezina unuka Mara Pokrajčić (Ivanova), Mara Klarić – Pokrajčuša i njezine dvije unuke Mara Klarić ( Marijanova i Mara Klarić Antina, a Pokrajčuša je Klaruši strina i za(o)va, a Klaruša je njojzi diverova kćer i nevista. Skontali?!
Sigurni smo da mlađi od 20-tak godina, posebice ako ne žive u duvanjskom kraju neće razumjeti što je ovdje tko komu, jer danas su svi jedni drugima nećaci, nećakinje, rodijaci, sestričine, neka rodbina…

www.tomislavnews.com