tomislavnews.com

Zašto pješaci ne prijavljuju vozače kada ih “okupaju”?

copyright@tomislavnews.com

Nekoliko proteklih dana, pa i jučer, kada su kiša i južina otapala snijeg, na ulicama su bile lokve prljave vode, a rijetki su bili vozači koji su usporili vožnju kada bi vidjeli pješaka uz kolnik.Zato je nekoliko pješaka (pa i autorica ovih redaka) bili  “okupani” i kišom, jer na jakoj buri kišobran nije bio od pomoći, ali i od nekoliko vozila jer oni koji su sjedili za njihovim upravljačem nisu vodili računa o pješacima koji hodaju nogostupom, uz kolnik.  A u Prema članku 112. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, prema članku 112. lijepo piše : Vozač koji se kreće po mokrom kolniku u naselju dužan je prilagoditi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću rubom kolnika ili pločnika. Kazna za nepoštivanje zakona je 30 KM.

Baš o tom zakonu mediji su pisali prošlih dana upozoravajući vozače da se trebaju držati Zakona, trebaju usporiti vožnju…ili platiti kaznu. I svjedoci smo često kako vozači, nekada i namjerno, poprskaju pješake, ali još, ili se nije čulo za to, ni jedan pješak nije prijavio vozača , a trebao bi, kako piše u navedenom zakonu, samo upamtiti ili zapisati broj registracijskih oznaka i prijaviti policiji.

Zašto pješaci ne prijavljuju ove nesavjesne ili drske vozače koji se pridržavaju Zakona i propisa?

Pa zato što nemaju koristi od toga, a mogu i gore “nagrabusiti” od vozača! A da  kojim slučajem ili namjerom u Zakonu piše da vozač kaznu, novčani iznos, barem to bilo i 30 KM, treba platiti “okupanom”, oštećenom vozaču, prijava bi sigurno bilo, ovako to ide u neki proračun…I pješak misli kako nema njemu izravne koristi od prijave, ne misleći kako bi se tako disciplinirali vozači.

“Kad bi ta novčana kazna išla oštećenom pješaku, ja bih napustio posao i u kišnim danima samo šetao pored ceste, zapisivao vozače koji me poštrapaju i dnevno bih, siguran sam “utukao” po stotinjak KM, a toliko ne mogu ni na gipsu radeći!”, kaže jedan duvanjski  šetač.

www.tomislavnews.com