HB ZupanijaTG Politika

ZASTUPNIK U SKUPŠTINI HBŽ Drago Stanić pojasnio je svoje prijedloge koje bi trebalo uvrstiti u Razvojnu strategiju HBŽ 2021. – 2027.

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Prije dva dana održana je osma sjednica Skupštine Hercegbosanske županije na kojoj je pred zastupnicima bio dnevni red s 9 točaka, od kojih su neke povučene pri usvajanju dnevnog reda uz obrazloženje kako „nisu stvoreni uvjeti“ za raspravu o njima, ma što to značilo.
Sjednica je prošla u mirnom tonu, a i kako bi drukčije kad su se oporbeni vijećnici pomirili s tim da će njihov prijedlog teško proći ili da će ih vladajuća većina „zarezivati“, ozbiljno razmatrati njihove prijedloge, ili, ne daj Bože, usvojiti, ma kako konstruktivni i vrijedni bili. To je demokracija, doduše prilagođena našem mentalitetu.
Najviše rasprave je bilo o Nacrtu Razvojne strategije HBŽ 2021.- 2027. godine. Bilo je primjedbi da nema konkretnih programa, zadataka, mjera, rokova… da je uopćena, što je pravdano time kako će sve to biti u konačnom prijedlogu Razvojne strategije. Zato je usvojen Zaključak Skupštinskog povjerenstava za Razvojnu strategiju po kojemu je Nacrt dobar temelj za izradu prijedloga Strategije u kojoj će se unijeti svi dobri prijedlozi zastupnika.
Doduše i nije bilo mnogo takvih prijedloga, a nama su se vrlo zanimljivim učinili prijedlozi zastupnika u Skupštini HBŽ, iz  HDZ 1990. Drage Stanića – Keve, iz Tomislavgrada.

Zastupnik Stanić je iznio i obrazložio četiri prijedloga koji bi se trebali naći u Razvojnoj strategiji: legalizacija uzgoja konoplje u HBŽ u medicinske svrhe, stvaranje uvjete za tzv. digitalne nomade, naseljavanje prostora HBŽ i „srebrena ekonomija“.

Zamolili smo gospodina Stanića da  za naš portal ukratko dodatno obrazloži ove svoje prijedloge.

Zašto legalizacija uzgoja konoplje, kanabisa, marihuane u medicinske svrhe obrazložit ću vlastitim iskustvom. Već 20 godina bolujem od multiple skleroze, a to što se još uvijek koliko toliko održavam na nogama mogu zahvaliti ulju kanabisa, odnosno konoplje. Konoplja se uzgaja i u industrijske svrhe, a mislim da bi trebalo u B i H, odnosno HBŽ legalizirati uzgoj i u medicinske svrhe, što su neke države već učinile. Naravno, uzgoj u medicinske svrhe treba biti pod strogim nadzorom ovlaštenih tijela.

Drugi prijedlog, a mislim da ste svi čuli za „digitalne nomade“, što je popularni naziv za osobe koje su iskoristile pošast pandemije i počele raditi od kuće, odnosno bilo gdje i bilo u koje vrijeme, Dovoljno je imati prijenosno računalo, mobilni uređaj i vezu na internet.
„Digitalni nomadi“ su obično poduzetnici koji imaju vlastite tvrtke ili slobodnjaci koji rade za različite poslodavce prema potrebi. Popularan naziv za njih je “digitalni nomadi” jer zbog posla nisu vezani za jedno mjesto ili državu već mogu raditi s bilo kojeg mjesta na svijetu. Stoga ne iznenađuje što mnogi odlučuju svoj “ured” umjesto u velikom gradu, preseliti u neku egzotičnu zemlju ili ugodnije okružje, a mislim da naša županija ima odlične uvjete „ugostiti“ takve poslodavce i o tome bi trebalo razmisliti. Za godinu dvije možda će to biti najnormalniji način poslovanja u svijetu, a mi takvim poslodavcima možemo ponuditi i zdravu sredinu, prirodne ljepote i mir za nesmetani rad, što će, siguran sam, biti traženo.

Treći prijedlog je tzv. srebrena ekonomija, a bazirana je na zaštiti zdravlja starijih osoba. Zdravo i aktivno starije stanovništvo pokreće i temelj je srebrne ekonomije koja se temelji na javnoj i osobnoj potrošnji povezanoj s aktivnim starenjem i specifičnim potrebama starijih osoba. Usprkos neminovnom starenju stanovništva, upravo je zdravo i aktivno starenje preduvjet da se ovaj globalni trend može iskoristiti kao potencijal ekonomskog razvoja, a znate kako je u našoj županiji visok postotak starijih osoba, pa bi i ovu „srebrenu ekonomiju“ trebalo uvrstiti u Razvojnu strategiju.

Četvrti prijedlog koji bi svakako trebao naći mjesta u Razvojnoj strategije vezan je za demografiju. Naime, svjedoci smo svakodnevnog iseljavanja iz naše županije i to mlađih ljudi, a prostor HBŽ je ogroman, a iseljavanjem ostaje prazan, pust, a prostor na kojemu ne žive ljudi koji će obrađivati zemlji, imati stoku kojoj trebaju pašnjaci…je beskoristan prostor. Zato bi trebalo, osim o demografskoj obnovi, koja nam ne uspijeva, razmisliti i o planu naseljavanja područja u HBŽ, kako, o tome treba razmisliti- prijedlozi su koje je na sjednici Skupštine HBŽ iznio Drago Stanić, zastupnik HDZ B i H 1990, a u raspravi o Nacrtu strategije razvoja HBŽ 2021. – 2027, a dodatno ih pojasnio za naš portal Tomislavnews.com.

www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić