HBŽ Vijesti

ZAVRŠENA KONFERENCIJA KUPRES 2017. – „ŠUMARSTVO I POTREBA ZA SEKTORSKIM OBRAZOVANJEM NA EUROPSKOM PUTU BOSNE I HERCEGOVINE“

Završena Konferencija Kupres 2017. – „Šumarstvo i potreba za sektorskim obrazovanjem na europskom putu Bosne i Hercegovine“

Danas je u Kupresu u Hotelu Adria ski završena dvodnevna Konferencija Kupres 2017. „Šumarstvo i potreba za sektorskim obrazovanjem na europskom putu Bosne i Hercegovine“ .

Tijekom Konferencije u tematskim blokovima obrađene su teme: Izazovi u šumarstvu; Inovacije u tehnologiji, opremi i transportu; EU programi, financiranje i politike; Gospodarenje šumama; Norme, standardi i certificiranje; Prerada drva i dodana vrijednost i Biomasa.

Uz to obavljene su i rasprave pod nazivom: Kako šumarstvo učiniti atraktivnim za nove generacije?, Šumske zalihe, sječivi etat i predviđanja sirovinskih potreba za preradu drva i energije iz drva i Prednosti i rizici kod izgradnje kogeneracijskih postrojenja. Sudionicima Konferencije prezentirani su, uz ostalo, i statistički pokazatelji o poslovanju europskih pilana.

Tijekom dva dana Konferenciji je bilo nazočno 70 izlagača i 300 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

Konferenciju je jučer otvorila Marijana Petir europska parlamentarka iz Republike Hrvatske. Na kraju Konferencije v.d. direktor ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, Draško Brnić rekao je: „Ova Konferencija etablirala se kao vodeći skup šumarstva i drvne industrije u BiH, što potvrđuje i velika nazočnost stručnjaka iz Bruxellesa, zastupnika u europskom parlamentu i donositelja odluka na svim razinama vlasti. Ovdje se kroz dva dana vrlo intenzivnog programa okupio značajan broj sudionika što dovoljno govori o važnosti skupa, ne samo za nas nego i susjedne države. Kao poduzeću ovaj skup od velike nam je važnosti za razmjenu najnovijih stručnih i tehnoloških znanja i iskustava, te upoznavanja smjera europske politike kamo i sami težimo i veće korištenje sredstava iz EU fondova.“

Partner Konferencije bila je Europska udruga državnih šuma EUSTAFOR sa sjedištem Bruxellesu, dok su pokrovitelji Konferencije bili Vlada Hercegbosanske županije i predsjednik F BiH, a organizator je bilo ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, dok su suorganizatori bili Hrvatski drvni klaster i Drvni klaster Hercegovine.

Ovo je druga održana ovakva Konferencija u Kupresu u protekle dvije godine, priopćeno je iz Vlade HBŽ.

TN