tomislavnews.com

ŽUPANIJSKI ODBOR HDZ-a BiH HBŽ : Zašto je raspušten OO HDZ BiH Kupres?

Predizborna kampanja za lokalne izbore koji će se u Bosni i Hercegovini održati 6. listopada 2024. polako se zahuktava.

Svjedoci smo iz ranijih godina da gotovo svako predizborno vrijeme posluži pojedinim političkim subjektima kako bi oblatili druge i drugačije, obmanuli javnost i na taj način pokušali izvući bilo kakvu osobnu korist. Nerijetko, u takvim pokušajima, ne biraju ni sredstvo ni način. U javnost najčešće plasiraju neistine. Svaku situaciju na domaćoj političkoj sceni prikazuju na sebi odgovarajući način ne vodeći računa o barem minimalnim moralnim načelima. Na takav način grubo krše ljudska prava o istinitom informiranju o događanjima u određenoj lokalnoj zajednici.

Ovakvi učestali pokušaji ne zaobilaze ni Hercegbosansku županiju. Pojedinci unutar političkih subjekata na sve moguće načine pokušavaju osigurati kakav-takav opstanak pri tome ne poštujući ni minimalna načela stranke kojoj pripadaju ili su se barem predstavljali pripadnicima određene stranke. Jedan takav primjer je i nedavno u javnost plasirano priopćenje raspuštenog Temeljnog ogranka HDZ-a Zlosela iz Kupresa.

Prije svega ističemo da je ŽO HDZ-a BiH Hercegbosanske županije unutar svojih tijela i svoje nadležnosti vrlo odgovorno reagirao u trenutku kada je to bilo potrebno a radilo se o Općinskom odboru HDZ-a BiH Kupres. Navedeni odbor je raspušten iz jasnih razloga koje ćemo ponoviti u ovom obraćanju javnosti. Naime, istupanjem u javnost putem priopćenja Temeljni ogranak HDZ-a Zlosela obmanuo je javnost iznoseći neistine. Pri tom je uzeo sebi za pravo pisati u ime cijelog, raspuštenog, općinskog odbora. Ne čudi nas ovakva praksa spomenutog temeljnog ogranka jer im to nije prvi put. Čudi nas jedino neprestani pokušaji pojedinaca tog ogranka da se javnosti predstavljaju članovima HDZ-a iako to nisu već dugi niz godina!? Pitamo se čemu takvi besmisleni pokušaji. Žalosno je da istupima u javnosti i posljednjim priopćenjem spomenuti temeljni ogranak, odnosno, autor ili nekolicina njih, se, nažalost, poziva(ju) čak i na udbaško-komunističke metode. Očito je da tome pribjegavaju jer nemaju nikakvog uporišta niti mogu išta činjenično reći.

Kako bi zatvorili ovu temu i nastavili se baviti istinskim i uistinu bitnim stvarima na prostorima u kojima radimo i živimo, ŽO HDZ-a BiH HBŽ navodi stvarne i jedine razloge raspuštanja OOHDZ-a BiH Kupres.

Prilikom formiranja Vlade Hercegbosanske županije 2020. godine zastupnik u županijskoj Skupštini nije poštivao odluke ŽO HDZ-a BiH. Glasovao je u suprotnosti odlukama županijskog odbora što je dovelo do isključenja HDZ-a BiH u sudjelovanju u županijskoj vlasti.

Bez obzira na ovakvu jednu činjenicu i nanesenu štetu, ŽO HDZ-a BiH HBŽ ipak ukazuje povjerenje OO HDZ-a Kupres. Pozicionira Stipu Galića, člana općinskog odbora HDZ-a Kupres na izbornu listu pod rednim brojem tri i time osigurava kupreškom HDZ-u da samo sa osvojenih 177 glasova ima svog predstavnika u Skupštini Hercegbosanske županije.

Formiranjem Vlade HBŽ 2024 godine upravo je zastupnik u Skupštini iz OO hdz-a Kupres ponovo glasovao suprotno odlukama ŽO HDZ-a BiH HBŽ i kao 17 (ili prva)ruka ponovo HDZ BiH isključio iz vlasti HBŽ. Sukladno Statutu HDZ-a BiH, članovi stranke koji glasaju suprotno odlukama HDZ-a automatizmom trebaju biti isključeni iz stranke. Iako je ŽO HDZ-a zatražio od OO Kupres da postupe po statutu, niti nakon tri mjeseca OO kupres nije htio razmatrati isključenje Stipe Galića iz stranke. Nepoštivanjem Statuta automatizmom je postojao i razlog za raspuštanje OO HDZ-a Kupres.

Raspisivanjem lokalnih izbora za 2024. godinu sve stranke koje su ispunjavale uvjete imale su priliku sačiniti svoje liste kao i istaknuti kandidate za eventualne načelnike i gradonačelnike. To pravo su imale i sve političke stranke u općini Kupres. Zašto svoje kandidate za poziciju načelnika nisu istaknuli HNP i HDZ 1990, stranke koje su aktivne u toj općini, nije nam poznato.

OO HDZ-a Kupres je sačinio svoju listu, za koju smo dobili informacije da je kandidat za načelnika usuglašen sa HNP-om i HDZ 1990 kao jedinstveni kandidat. Međutim imali smo pritužbe od pojedinih članova OO Kupres kako je to nametnuto, upravo od pojedinih članova TO Zlosela, među kojima su ponovo uključeni i oni koji već duže vrijeme nisu članovi HDZ. Isti taj raspušteni TO Zlosela piše kako su Kuprešacima na ovakav način oduzeta demokratska prava da biraju načelnika, a upravo su oni ovakvim dogovorom i s jednim kandidatom oduzeli pravo izbora stanovnicima Kupresa.

Iz svega gore navedenog očito je da ovakav način izbora kandidata za općinu Kupres nije jednoglasna volja članstva Općinskog odbora kako se to navodi u priopćenju raspuštenog TO Zlosela, a njegovo raspuštanje je i implementacija zaključaka ŽO HDZ-a BiH HBŽ.

I za kraj spočitavanje drugima da budu birani u povjerenstvo OO HDZ-a i članovi HDZ-a, a pri tom godinama sjediti na dvije stolice te pozivati sve članove HDZ-a da na lokalnim izborima svoj glas daju listi HNP-a i HDZ 1990 sama po sebi govori dovoljno o kakvim osobama je riječ i o kakvim nazovi „hadezeovcima se radi“.

Uvjereni smo da će oni istinski članovi Hrvatske demokratske zajednice u Kupresu znati prepoznati stvarno i jedino istinito stanje u Kupresu i ostati uz stožernu stranku hrvatskog naroda koja će i dalje dati puni doprinos u stvaranju uvjeta za bolji život svakog stanovnika općine Kupres.

ŽUPANIJSKI ODBOR HDZ-a BiH HBŽ

Predsjednik ŽO Dragan Konta